'Wat een calculator doet? We proberen een kostprijs neer te zetten aan de hand van de tekeningen die we krijgen: wat kost het om een meubel te maken?'
Jan de Groot is calculator bij Zwartwoud. Wat houdt dat precies in en waar houdt hij zich allemaal mee bezig? Jan vertelt.
Ik vraag voor het kunnen berekenen van een kostprijs prijzen aan bij leveranciers en probeer dan een inschatting te maken in uren.
Hoe ziet een dag van een calculator eruit? ’s Ochtends neem ik als eerste de mailbox door. Wat is er binnengekomen? Zijn er offertes binnen? De planning probeer ik te bekijken. Op dit moment zijn we met zijn tweeën op de afdeling en gebeurt er nog veel ad hoc.
Ik houd me op dit moment ook veel bezig met het technische deel van Proteus, het systeem waarin we werken. Zo kijken we samen met Sales hoe offertes eruit moeten komen te zien en zorgen we dat dit op de juiste manier geïmplementeerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan leesbaarheid van zo’n offerte en dat het er mooier uit ziet. Ik schrijf ook een zo groot mogelijk deel van de teksten van offertes voor Sales, zodat zij minder werk hebben.
Verder houd ik me bezig met tekeningen lezen, offertes aanvragen en alles goed verwerken in het systeem. Dat zo ik zo gedetailleerd mogelijk.
'Ik vind het leuk om te kijken of een meubel goedkoper kan door ander materiaal toe te passen.'
Ik werk het meest samen met de afdelingen Verkoop en Werkvoorbereiding. Ook heb ik veel contact met het hoofd Productie, of hoofd Montage. Die voorzien mij van benodigde informatie. Dan ga ik met een tekening naar ze toe en vraag ik: hoe lang zijn de fabriek en montage hiermee bezig? Dan kunnen zij mij helpen een inschatting te maken. Ik stem mijn voorgemaakte inschatting met ze af en probeer dan weer richtlijnen te schrijven zodat er steeds meer een systeem ontstaat in mijn werk.
Het stukje strategie ligt bij Sales. Ik ben puur voor de berekening. Ik vind het wel leuk om daar over mee te denken, maar Sales heeft natuurlijk ook het contact met de klant en daarmee zicht op de inhoud van de vraag.
Ik woonde een aantal jaren in Duitsland en werkte altijd vrij ver van huis, dan moest ik minstens een uur rijden voor mijn werk. Dat betekende altijd veel reizen. Door corona hebben wij ons leven een beetje omgegooid en zijn we naar de stad verhuisd, zodat we in ieder geval dichtbij het werk van mijn vrouw zouden wonen. Toen we hier eenmaal woonden, ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf in de buurt zodat ook ik op de fiets naar mijn werk kon. Ik was helemaal klaar met het reizen. Het is gewoon zonde: je verstookt een paar honderd euro aan diesel en je bent ook nog eens een hoop tijd kwijt!
Het enige verschil is wel: als je een tijdje hebt gereden, is het hoofd leeg als je thuis bent. Nu heb ik wat minder tijd om alles te verwerken, haha. Maar daarvoor heb je wel veel vrije tijd weer terug.
Zo heb ik gesolliciteerd bij Zwartwoud en ben ik aangenomen, waar ik erg blij mee ben.
Ik ben eigenlijk het vak calculatie ingerold. Maar ik ben denk ik wel een typische calculator: echt van de details. Ik wil overal een antwoord op kunnen geven. Het uitrekenen, de details erachter, dat vind ik leuk. Ik vind het ook leuk om de prijs van de concurrentie en hun prijs uit te rekenen om kennis te krijgen van de marges. Die wens heb ik ook liggen om voor Zwartwoud mee aan de slag te gaan, maar dat is iets voor in de toekomst.
Ik vind het leuk om te kijken of een meubel goedkoper kan door ander materiaal toe te passen. Nu ligt dat natuurlijk voor een deel bij de ontwerpafdeling, maar een tussenlaag van een blad bijvoorbeeld maakt ook een prijs uit. Die ziet niemand, maar je kunt daar nog wel wat mee doen door het goedkoper te maken.
Op dit moment doe ik vooral veel pantry’s en kastjes. Ik denk dat daar voor ons een kans ligt naar de toekomst, dat we die sneller kunnen uitrekenen. Ik vind het leuk om te zien hoe dat efficiënter kan. Dat we Proteus zo gaan inrichten, dat we sneller kunnen calculeren. Het is een mooie uitdaging om daarnaar te zoeken. Veel meubels lijken op elkaar, wat automatisering mogelijk zou moeten maken.
'De ontwikkeling van circulariteit beïnvloedt mijn werk behoorlijk, omdat we tijdens de calculaties veel meer met uren te maken hebben dan met producten.'
Wat is er zo leuk aan Zwartwoud? Wat ik het leukste vind, dat zijn alle verschillende projecten. De ene keer gaat het over een bibliotheek, de andere keer over een keuken, en dan weer over een patatzaak of fietsenwinkel. Het is nooit saai. En volgens mij zit het ook wel een beetje in de mensen hier. Ik vind de sfeer heel gezellig. Er staat wel druk op, we moeten wel presteren, maar de onderlinge contacten zijn altijd goed.
Bij Zwartwoud werken we ook meer met vrouwen dan ik ooit eerder heb gedaan. Ik heb het idee dat die mix van mannen en vrouwen de sfeer binnen het bedrijf goed doet. Die is open en gemoedelijk. Wat vrijer denken.
Ik ben heel benieuwd wat er met AI gaat gebeuren. Ik denk dat een groot deel van de calculatie makkelijk overgenomen kan worden door een computer. Ik ben heel benieuwd waar we naartoe gaan en wat de rol van de calculator wordt. Ik denk niet dat die rol verdwijnt. Want iemand moet blijven inkopen en iemand moet blijven verkopen en daar zitten meerdere mensen tussen, waaronder iemand die bepaalt wat de kostprijs is. Dat blijft.
De ontwikkeling van circulariteit beïnvloedt mijn werk behoorlijk, omdat we tijdens die calculaties veel meer met uren te maken hebben dan met producten. Van oudsher koop je iets in bij een fabrikant die iets maakt. Maar als we circulariteit willen toepassen, bijvoorbeeld hergebruik van meubels, hebben we een bestaand meubel staan dat misschien uit elkaar moet en op een bepaalde manier verwerkt moet worden. We hebben nu verschillende basisstations die we langslopen en dat is niet meer in het geval van circulariteit. Dat vind ik nog wel erg lastig. Er is geen standaard systeem voor.
Circulariteit is maatwerk. Alles is maatwerk. Niks is standaard. Ik vind het wel heel interessant dat we er druk mee bezig zijn. Wanneer je als calculator terugkrijgt van een verkoper dat iets te duur is, voel je dat persoonlijk. Dat is wel lastig met circulariteit: mensen willen er wel graag naartoe, maar de mensuren maken een kostprijs hoger. Daar ligt een mooie uitdaging voor de komende tijd. Maar ik ben ervan overtuigd dat we daar onze weg in gaan vinden.”
Gerelateerde vacatures
Get in touch with [name visible on live site]
We'd love to tell you more about how we work. Schedule an appointment with us right away or leave your details. Then we will contact you as soon as possible.