Van inkoop, vertalen van architecten-tekeningen tot overdracht aan de meubelmakers

Hoe ziet het leven van een werkvoorbereider bij Zwartwoud er eigenlijk uit? Heel divers. Niet één dag is hetzelfde. Nikky vertelt.

Zo houd ik me veel bezig met inkoop voor de projecten, zoals plaatmateriaal, hang- en sluitwerk, dat soort dingen.

Ook houd ik me bezig met het vertalen van architectentekeningen of ontwerptekeningen naar een maakbaar product. Want van architecten en ontwerpen krijg je altijd mooie plaatjes die er perfect uit zien, maar dan is er nog niet nagedacht over hoeveel lades er bijvoorbeeld in moeten komen, wat de diepte van de kasten moet zijn. Er moeten vragen worden gesteld als: hoe gaan we hem open en dicht doen, wat voor greepjes komen erop? Noem maar op.

Al die zaken voegen wij als werkvoorbereiders eigenlijk toe aan het ontwerp van de architect of interieurontwerper.

'We krijgen een plaatje, en dan moet de techniek er nog in.'

Dan zijn de tekeningen af. De volgende stap is dat het ook geproduceerd kan worden. Wanneer wij in 3D tekenen, kunnen we ook direct de programma’s allemaal klaarzetten.  Dan kan het de zaag over, de CNC, en de meubelmaker krijgt eigenlijk een geheel pakketje dat hij in elkaar moet zetten. Daarna kan het product de deur uit.

We zijn als werkvoorbereiders eigenlijk verantwoordelijk voor het technische gedeelte van het ontwerp, zo zou je dat kunnen zien. Dus we krijgen een plaatje, en dan moet de techniek er nog in.

We doen een deel zelf aan productie bij Zwartwoud en een deel besteden we uit. En de ene keer hebben we daar dan als werkvoorbereiders nog wel een rol in en de andere keer niet. Het kan zo zijn dat we een deel uitbesteden en wel de technische tekeningen helemaal klaarmaken, maar het kan ook zijn dat we een deel zelf produceren bij een project en dan een aantal meubels uitwerken.

We voorzien als werkvoorbereiding voornamelijk ons eigen productie.

Ik ben zelf afgestudeerd als industrieel productontwerper. Toen moest ik gaan uitvinden: wat past daar allemaal precies bij? Want het is een brede opleiding. Het tekengedeelte vind ik het leukste. Daar had ik op gezocht naar vacatures en toen kwam Zwartwoud bovenaan te staan. Ook nog in Groningen, en dat vond ik ook wel heel fijn, want daar woon ik.

Na een paar sollicitatiegesprekken vonden ze me ook wel heel goed passen in een projectteam. Want ik heb bij mijn vorige werkgever gewerkt als projectleider. Daarom heb ik eerst in een projectteam gewerkt bij Zwartwoud, maar dat bleek toch niet helemaal mijn ding. Ik kwam erachter dat ik het toch wel heel interessant vind om meer te leren over technisch projectontwerp. Want vanuit mijn opleiding heb ik gewoon projectontwerp gehad. Dus in overleg ben ik me daarop gaan focussen en zo ben ik uiteindelijk overgestapt naar de werkvoorbereiding.

Die ruimte is hier altijd. Als er geen plek is in de functie die je zou willen doen, wordt er gekeken naar hoe je dan toch een mooie plek kunt krijgen waar je blij van wordt. Bij Zwartwoud wordt het belangrijk gevonden dat iedereen zijn werk met plezier uit kan voeren.

Er is een verschil tussen leuk en mooi.

Ik vind het stukje van de maakbaarheid zo mooi. Hoe je dat ziet en dat ontwikkelt. Je bent gedurende het proces heel gefocust om een project goed te laten verlopen en werkt daarin samen met verschillende afdelingen. Dat je dan uiteindelijk jouw project in zijn geheel de expeditie ziet verlaten, dat blijft gewoon altijd het allerleukste. Dat je een platte tekening écht ziet worden.

Ik ben zelf enorm een gevoelsmens. Ik vind contact met collega’s misschien wel het allerbelangrijkste van werk en dat is hier gewoon heel leuk. Heel informeel, gezellig. Gezellige borrels, en de projecten vind ik ook erg leuk. We hebben hele leuke klanten en dat maakt het werk ook zo leuk.

Het leukste project? Dat vind ik een hele lastige. Er is namelijk een verschil tussen leuk en mooi. Vaak juist de hele mooie projecten lopen stroef en zijn helemaal niet altijd leuk om te doen. Dat is in de beginfase dan nog heel leuk, je mag vanuit het ontwerp best veel je eigen ding doen. De tekenfase vind ik natuurlijk het allerleukst. Maar daarna, omdat de klant dan ook vaak wat meer op de details gaat zitten, en de uitvoering, de materialen vaak wat moeilijker zijn, wordt het soms toch een best lastig project.

Daarom is er echt een verschil tussen leuk en mooi. Want de leukste projecten zijn eigenlijk de makkelijkste projecten, waarbij je weet wat je moet doen en daarom snel resultaat hebt. Dan kun je gewoon lekker je riedeltje doen. Daar hou ik van.

De mooiste projecten zijn de laatste tijd wel echt de grote circulaire projecten die we hebben. Ik vind het thema circulariteit interessant en belangrijk en leer veel van die projecten. We maken gewoon hele mooie dingen.

Neem contact op met [name visible on live site]

We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Contact