‘Duidelijke communicatie en doorpakken: zo klaarden we de klus van het Ringenproject van FM Haaglanden’
FM Haaglanden - Rijkswaterstaat
Een groene omgeving met verschillende soorten zitplekken, om te lunchen, te overleggen, of te werken in concentratie. Op de achtergrond het geluid van fluitende vogels. Met de vraag om een aantal ruimtes opnieuw in te richten, ontstond bij FM Haaglanden het Ringenproject. Drie locaties zijn verbouwd: De Resident, Turfmarkt en Beatrixpark. Andrea de Vries (Projectleider Advies en Projecten bij FM Haaglanden) en Marco Drijfhout (Accountmanager bij Zwartwoud) zijn op locatie Beatrixpark in gesprek over de totstandkoming van dit mooie groene project.
- Projectmanagement
- Productontwikkeling
- Productie
- Turn-key realisatie
'Het was best spannend, want het was de bedoeling om drie panden in één keer uit te laten rollen. En dat alles in een heel kort tijdsbestek.'
Andrea: Ik kreeg de opdracht om bij drie van onze panden ruimtes in te gaan richten, samen met Zwartwoud, Gispen en Hydrozorg. En ik vind het mooi geworden. Aan Zwartwoud was de vraag om het maatwerk op zich te nemen, voor alle drie de panden. Het was best spannend, want het was de bedoeling om drie panden in één keer uit te laten rollen. En dat alles in een heel kort tijdsbestek.
Marco: FM Haaglanden is één van de deelnemers die vallen onder ons Raamcontract met Rijkswaterstaat. Toen we voor dit project bij elkaar kwamen, was de urgentie al gauw duidelijk: die was hoog. Dit moet slagen, gaven jullie bij ons aan: ‘We zijn hier al zo lang bezig vanuit FM Haaglanden om de gebruiker ook zo ver te krijgen dat het door kan gaan, er is geen weg meer terug.’ Wij hebben toen gezegd: we gaan het gewoon, linksom of rechtsom, voor elkaar boksen. En uiteindelijk is dat ook gelukt.
Andrea: Het project begon voor ons met de vraag: ‘We hebben een aantal vierkante meters in de panden, hoe kunnen we daar anders mee om gaan?’ Die vraag komt ook voort uit het hybride werken, wat natuurlijk helemaal bij deze tijd hoort. Deze ruimte was bijvoorbeeld eerst een lounge, had een heel andere functie dus.
Marco: De intentie met de drie verschillende ruimtes was dus om mensen weer bij elkaar te krijgen. Na het thuiswerken door COVID moet men toch weer wat meer worden gestimuleerd om deze kant op te komen. Dat wilde FM Haaglanden doen door een prettige, hybride werkplek te bieden.
Andrea: Precies. Je kunt je dag hier starten, hier komen om te lunchen, of aan het einde van de dag neerstrijken. Maar het is geen werkplek voor de hele dag.
Circulariteit is belangrijk voor FM Haaglanden. We kijken eerst altijd of iets her-ingezet kan worden. Op de Turfmarkt en de Resident hebben we dat goed kunnen toepassen. Het betekent ook dat we al het meubilair dat uit ons panden komt, naar een opslag toe brengen om later weer in te kunnen zetten voor een ander pand. Het was voor ons heel prettig om in het kader van circulariteit samen te werken met Zwartwoud, omdat jullie onze wensen en ideeën begrijpen.
'De meerwaarde van Zwartwoud zit hem voor ons in de kleine dingen, de wendbaarheid. Daarnaast heeft Zwartwoud natuurlijk veel verstand van zaken en dat vind ik heel prettig. Het ontzorgen.'
'Er was eerst wat weerstand, 'waarom is dit nodig?', maar nu is er veel enthousiasme. Het past allemaal erg goed bij elkaar.'
Marco: Een voorwaarde voor ons Raamcontract met Rijkswaterstaat, waar FM Haaglanden dus onder valt, is dat we bij elk project dat we binnenkrijgen vanuit het raamcontract onderzoeken hoe we dit zo circulair mogelijk kunnen inrichten. Door de tijdsdruk hebben we hele bewuste keuzes gemaakt in waar we circulariteit optimaal hebben ingezet. Waar hergebruik lastig bleek, keken we naar een volgende stap: materialen uitkiezen met een hoog circulair gehalte.
Andrea: Als we langer de tijd hadden gehad, hadden we meer hergebruik ingezet. Zo’n proces is ook direct heel leerzaam: volgende keer gaan we, waar mogelijk, eerder van start.
Marco: Dat is het mooie ervan dat dit een pilot was. Je weet waar je elkaar nog beter in het proces kunt versterken en wat daarvoor nodig is. En gelukkig hebben we ook met deze tijdsdruk mooie, circulaire resultaten bereikt.
Andrea: Ja, op De Turfmarkt hebben we de rode bank helemaal opnieuw door jullie laten bekleden en bij de Resident hebben we een tafel die is gemaakt van deuren. Dat is ook een leuk verhaal om te kunnen vertellen aan de gebruikers.
Marco: We doen zoals gezegd meerdere projecten binnen het contract met Rijkswaterstaat, en dit was wel echt een project waarop je aangaat. Zo van: hé, dit is leuk!
Andrea: De medewerkers zijn van tevoren meegenomen in sessies om te vertellen wat we nu precies gingen doen. Er was eerst wat weerstand, ‘waarom is dit nodig?’, maar er is nu veel enthousiasme. Het past allemaal erg goed bij elkaar.
Ik ben heel tevreden over Zwartwoud. Zowel over de projectleiders, Jill en Herman, als over de montagemannen. Niks was hun te veel, ze liepen elke dag met een glimlach op hun gezicht. Daar hou ik van.
Marco: Dat zijn ook echt de ambassadeurs hè. Je kunt gedurende het proces nog zoveel goede dingen doen, maar het werk wordt pas echt zichtbaar wanneer op locatie de klus uiteindelijk wordt geklaard.
Andrea: Klopt, en we hadden een aantal dingen die onder een grijs gebied vielen, zoals het ophangen van lampen. Dat deed Zwartwoud dan zonder probleem. Heel fijn.
Marco: Je moet uiteindelijk zorgen dat een project af komt, en daar gaan we dan met elkaar voor.
Andrea: We hadden af en toe nog best een uitdaging of het wel op tijd af ging komen en dan belden we met elkaar en waren we open naar elkaar. Duidelijke communicatie, dat vind ik heel prettig. En met elkaar doorpakken om het af te krijgen.
Marco: Communicatie is wat er nodig is om op tijd met elkaar te kunnen schakelen en dat hebben we tijdens dit project goed met elkaar aangepakt. Ook met Hydrozorg en Gispen was veel contact nodig en dat ging erg goed.
Andrea: Dat begon allemaal al tijdens de Lean sessie die we hadden georganiseerd aan het begin van het project, waar we met alle partijen aan tafel zaten. Een belangrijk deel van de planning stond al vast aan het einde van die sessie.
De meerwaarde van Zwartwoud zit hem voor ons in de kleine dingen, de wendbaarheid. Daarnaast heeft Zwartwoud natuurlijk veel verstand van zaken en dat vind ik heel prettig. Het ontzorgen.
Marco: Ik vind het heel mooi dat we tijdens dit project met elkaar hebben gezegd: de urgentie is duidelijk en eigenlijk is de realisatie niet haalbaar in zo’n korte tijd, maar we gaan er gewoon voor. Schakelen en zeggen: dit gaat buiten onze standaard lijnen, maar we gaan het voor elkaar krijgen met elkaar.
Andrea: Ik ben het meest trots op alles wat we met elkaar neer hebben gezet als team. Daarbij horen naast Zwartwoud ook Gispen en Hydrozorg.
Marco: Het was gewoon heel prettig samenwerken met elkaar.
Andrea: Dit was de pilot in Noord. Mijn wens is een vervolg, maar hoe dat precies zijn vervolg krijgt, is nog niet vastgesteld.
Marco: We hebben een mooie basis met elkaar neergezet voor de toekomst.
Neem contact op met [name visible on live site]
We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.