‘Gasunie zit in een duurzaamheidstransitie, daarin speelt een circulair interieur een grote rol.’
Gasunie
De Gasunie is gevestigd in een iconisch gebouw in Groningen, dat door veel mensen wordt herkend. Maar aan het interieur was sinds de bouw in 1993 weinig meer gedaan. Het bedrijf besloot een pilot in te gaan om het interieur geschikt te maken voor het werken van nu, terwijl het echte Gasunie-DNA behouden moest blijven. Op de door Zwartwoud verbouwde achtste etage van het Gasunie-gebouw spraken Anne-Marijn Kamps (destijds Projectleider Facilitair Centrum) en Karst Wouda (directeur van Zwartwoud) over de transformatie die het Groningse bedrijf heeft ondergaan.
- Projectmanagement
- Productontwikkeling
- Productie
- Turn-key realisatie
‘Productontwikkeling en circulariteit zijn heel zichtbaar, maar zonder goed projectmanagement ben je nergens.’
Anne-Marijn: In mijn rol als projectleider was ik nauw betrokken bij deze pilot. Dat was nogal wat voor ons, want bij Gasunie wordt alles tot in de puntjes gepland en het liefst door eigen experts ingevuld. Dat was dit keer anders: we haalden de specialisten van buiten.
Karst: Met Zwartwoud mochten we meedoen aan de aanbesteding voor deze pilot. Gasunie keek vooral naar het plan van aanpak en de mate van circulariteit. Het ontwerp was gemaakt door architectenbureau Vector-I: een transformatie naar het nieuwe werken ‘Connect & Create’. In het nieuwe interieur zouden medewerkers zowel ruis, reuring en rust vinden.
Anne-Marijn: We wilden graag met pure specialisten werken. Met name de plannen en expertise rondom circulariteit die jullie met Zwartwoud lieten zien, sprongen er enorm uit.
Karst: vector-I had voor hun ontwerp echt gekeken naar de medewerkers: waar hebben zij behoefte aan? Zo transformeerde Gasunie van een gesloten kantooromgeving, naar een open kantoorruimte gingen. En toen was het aan ons om dat zo circulair mogelijk te realiseren, want Gasunie zit in een duurzaamheidstransitie.
Anne-Marijn: Op de twee verdiepingen die we tijdens dit project transformeerden, wilden we verschillende ruimtes creëren. Koffiecorners waar je gezellig met elkaar kunt kletsen, flexplekken waar je samen kunt werken en focusruimtes waar je alle rust vindt die je als werknemer nodig hebt. Om dat concept te laten slagen, moesten we wel wat mensen overtuigen. Onze medewerkers waren nu eenmaal gewend aan een eigen plek op hun eigen vleugel. Door hen heel erg bij het proces te betrekken en de medewerkers ook mee te laten beslissen over hoe hun afdeling eruit moest komen te zien, is dat gelukt. Het was aan Zwartwoud om het ontwerp op de juiste manier te realiseren, en dat is gelukt.
Karst: Vooral het feit dat er veel uit te zoeken was op het gebied van circulariteit, maakte dit een grootschalig project, dat uiteindelijk vlekkeloos is verlopen. Als er iets aan de hand was, staken we de koppen bij elkaar en wisten we het samen in no-time op te lossen. Voor mij was transparantie hierin het toverwoord. Door veel en open te communiceren, wist iedere partij waar hij aan toe was. Daarnaast hebben we bewust gekozen om met de aannemer te werken die dit gebouw al kent. Ook dat heeft erg geholpen, zeker in de uitdaging om zo circulair mogelijk te werk te gaan.
Anne-Marijn: Daarin heeft Zwartwoud zich wat mij betreft echt bewezen. Ze begrepen wat we wilden en konden dat al tijdens de aanbesteding verbeelden in materialen en vormgeving. We merkten dat ze ons vraagstuk echt goed begrepen, en dat bleek ook in de praktijk helemaal het geval te zijn.
Karst: We waren zelf al een jaar of tien bezig met circulariteit. Met dit project konden we onze creativiteit en ambacht eindelijk goed laten zien. En als je een iconisch bedrijf als Gasunie kunt bedienen, is dat voor ons natuurlijk extra gaaf. Dit is een project voor het leven, een markant moment in het 100-jarig bestaan van ons bedrijf. Ik ben enorm trots op hoe vlekkeloos dit grote en complexe project is verlopen.
Voor
Na
Zwartwoud begreep wat we wilden en kon dat al tijdens de aanbesteding verbeelden in materialen en vormgeving. We merkten dat Zwartwoud ons vraagstuk echt goed begreep, en dat bleek ook in de praktijk helemaal het geval te zijn.
‘Alles is binnen tijd en budget opgeleverd en onze medewerkers zijn dolenthousiast!’
Anne-Marijn: Het verliep heel gestroomlijnd. Ik ben mijn eigen huis aan het verbouwen en merk daar dat het ook anders kan, haha! Communicatie en samenwerking zijn gewoon van groot belang.
Karst: Het voelt als een enorm compliment dat Gasunie dit zo heeft ervaren. Productontwikkeling en circulariteit zijn twee hele zichtbare aspecten van ons werk, maar iets als projectmanagement zié je niet. Dat gebeurt allemaal achter de schermen. Maar zonder goed projectmanagement ben je nergens. En dat hebben we tijdens dit project goed kunnen laten zien.
Anne-Marijn: Dit voelde niet als een klassieke verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Er kan altijd iets fout gaan, maar zolang je daar helder over communiceert is er niets aan de hand. Uiteindelijk is alles binnen de tijd én budget opgeleverd. Daar zijn we superblij mee. En onze medewerkers vinden het eindresultaat fantastisch.
Karst: Dat is misschien nog wel het mooist om te horen, waarschijnlijk ook voor Vector-I. Je kunt natuurlijk met elkaar alles bedenken en plannen en uitwerken, maar de medewerkers moeten het resultaat nog wel omarmen. Als die tevreden zijn, dan is het project geslaagd.
Anne-Marijn: Voor Gasunie is het enthousiasme van de collega’s ook reden geweest om deze pilot door te trekken naar de rest van het gebouw. Dat gaat gebeuren in een nieuwe, Europese, aanbesteding. Interessant, want er gebeurt veel in de wereld. Op gebied van werken, maar ook in duurzaamheid. We zitten met Nederland wat betreft energievoorziening in een kritische tijd. Juist hier zien we dat we met zijn allen te afhankelijk zijn geworden van fossiele bronnen. Daarom moet ook Gasunie zo snel mogelijk verduurzamen. We zetten bijvoorbeeld steeds meer in op waterstof. Maar als we onze core business willen verduurzamen, vinden we ook dat je dat zelf uit moet stralen in de manier van werken en de inrichting van je werkomgeving. Daarom stond circulariteit voor de realisatie van een nieuw interieur ook op één.
Het ziet er nieuw uit, maar is bijna allemaal hergebruikt materiaal. Meubels zijn gemaakt van oud meubilair, oude kozijnen zijn gebruikt voor telefooncellen en oude postvakken zijn nu kluisjes. Dat is toch supertof?
Karst: Als je materiaal uit het eigen bedrijf gebruikt, blijft het DNA ook behouden. Hergebruik vraagt om extra creativiteit aan onze kant, maar dat is nou juist waar wij zo enthousiast van worden. Bij circulariteit denken mensen vaak aan duur en omslachtig. Maar samen met Gasunie én Vector-I hebben we bewezen dat dat echt niet zo hoeft te zijn.
Allart Vogelzang over het project
Allart is één van de partners vector-i, het architectenbureau dat de aanbesteding voor het ontwerp van de nieuwe inrichting won. vector-i ontwikkelt architectuur voor de leefkwaliteit van volgende generaties. Met hun duurzame ambities paste het bedrijf perfect in het plaatje.
Allart: ‘Voor verantwoord materiaalgebruik bij een bouwproject heeft de architect een grote verantwoordelijkheid. Voor een project komen de materialen overal vandaan en ze komen uiteindelijk langs één persoon: de architect. De architect heeft daardoor veel invloed op welke materialen er worden gebruikt. Dat dit project zo circulair mogelijk moest worden, was voor ons een fantastische kans. Het begrip circulariteit was nog niet zo bekend en ingeburgerd als tegenwoordig. De kwalificaties en beoordelingen van circulariteit stonden nog in de kinderschoenen. Dat maakte de uitdaging groter. Maar op basis van wederzijds vertrouwen is het goed te realiseren. Dat was voor mij het sleutelwoord tijdens dit project: vertrouwen. Dat gaat met name om de intrinsieke motivatie van alle betrokkenen om er iets moois van te maken, met begrip van de (circulaire) ambities en respect voor elkaar en het project. We waren volledig transparant naar elkaar en verdeelden werkzaamheden kijkend naar waar ieders kracht lag. Respect voor het ontwerp stond altijd voorop. Bij alle drie de partijen (Gasunie, Zwartwoud en vector-i) stonden de circulaire ambities hoog in het vaandel.
Het is een geslaagd circulair project, en dat als een van de eerste circulaire interieurverbouwingen in Nederland. Het is een eer om te mogen werken aan dit iconische gebouw aan de skyline van Groningen. Zwartwoud en vector-I hebben een overeenkomst in circulaire ambities. We hebben met zijn allen met heel veel plezier aan dit project gewerkt. Ik zou het zo nog eens over doen!’
Neem contact op met [name visible on live site]
We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.