'GROOSMAN Architecten wilde een circulair kantoorpand dat aansluit bij de ambities van het bedrijf.'
GROOSMAN Architecten
Middenin het centrum van Rotterdam, op de bovenste verdieping van een typisch 'stads' kantoorgebouw zit GROOSMAN Architecten gevestigd. Wanneer je het nieuwe kantoor binnenkomt, is het alsof je een compleet andere wereld instapt. Een rauwe, industriële, maar ook juist lichte en sfeervolle ruimte straalt je tegemoet. GROOSMAN Architecten wilde voor hun nieuwe kantoorpand een circulaire, gezonde, verbindende en inspirerende plek creëren, die aansluit bij hun ambities: fossielbrandstofgebruik reduceren en de CO2-footprint zo laag mogelijk houden. Nick Tettero (architect en ‘jong talent’ GROOSMAN Architecten) en Jop Besseling (projectleider Zwartwoud) praten over de totstandkoming van deze bijzondere plek.
Projectmanagement
Productontwikkeling
Productie
Turn-key realisatie
Als we dat kunnen combineren: voor de aarde wat moois doen en ook voor de gebruiker wat moois doen, dat is wat we het liefste doen.
Nick: Samen met 3 collega’s kreeg ik de vrijheid om intern het project op te mogen zetten voor een nieuw interieur. Ons huidige interieur was vrij identiteitsloos. We zijn een jong, energiek, fris bedrijf en dat mag ook getoond worden. Daarnaast vinden we circulariteit heel belangrijk. Als architectenbureau willen we met onze ontwerpen een positieve impact hebben op het welzijn van de gebruiker. Dus ook onze eigen medewerkers moeten in een prettige, veilige omgeving kunnen werken.
Jop: En geïnspireerd raken.
Nick: Ja, absoluut. Het nieuwe kantoor moet ook gewoon een visitekaartje worden waarmee we laten zien dat we zelf ook durven en willen investeren in dat wat wij belangrijk vinden.
Jop: Merken jullie dat ook bij opdrachtgevers? Dat duurzaamheid het eerste is wat wordt wegbezuinigd? Of wordt dat al beter?
Nick: Men denkt vaak dat circulariteit altijd kostenverhogend is. Maar het kan ook juist kostenbesparend zijn, door bijvoorbeeld hergebruik van meubels. Je moet slimmer nadenken, creativiteit gebruiken om te zien wat er al aanwezig is en de opdrachtgever hiervan de meerwaarde laten inzien.
Jop: Daar hebben wij elkaar tijdens dit project goed in kunnen vinden.
Nick: Het begon met een ontwerp door Studio Oak. Na het ontwerpproces droegen zij Zwartwoud aan. Wij hebben daar blindelings op vertrouwd. Wij als architectenbureau zitten enorm op de details, dat hoort bij ons werk. Dat maakt het misschien af en toe lastiger, maar uiteindelijk hebben we er samen voor kunnen zorgen dat het eindresultaat gewoon ontzettend mooi is. We komen allemaal met een glimlach op kantoor. Opdrachtgevers die binnenkomen, zeggen: er hangt hier een bepaalde rust. Meerdere flexibele ruimtes zorgen ervoor dat je je geborgen voelt, maar het voelt toch ruim aan met veel daglicht.
Jop: Het proces er naartoe vond ik leuk en spannend. Het begon al met de raamkoofbeplating. Niemand begreep dat ze moesten blijven, dat dat in het totaalplaatje hoorde. Ergens anders had een wandje gestaan, en de schilder vroeg of hij de kit weg moest halen en het over moest sauzen. Wij moesten dan telkens uitleggen dat dat voor dit ontwerp juist niet hoefde. Dat was erg grappig. Het was handig dat we elkaar begrepen. We begrepen waar jullie naar op zoek waren.
Nick: Ja, het feit dat jullie bijvoorbeeld wisten wat je met het resthout moest doen en dat jullie snel konden schakelen, is heel waardevol. Daarin hebben jullie je echt weten te onderscheiden. Het materiaal vinden, maar ook durven meedenken op zo’n niveau.
De kozijnen en deuren zijn gemaakt van vloerbalken van een gerenoveerde BSO en een gesloopt universiteitsgebouw.
De akoestiek is gemaakt met dempend materiaal van restmaterialen en gerecyclede petflessen zijn gebruikt voor stoffering.
Het feit dat Zwartwoud bijvoorbeeld wist wat je met het resthout moest doen en dat ze snel konden schakelen, is heel waardevol. Daarin heeft Zwartwoud zich echt weten te onderscheiden. Het materiaal vinden, maar ook durven meedenken op zo’n niveau.
Zelfs de mensen bij Zwartwoud in de fabriek dachten: ‘Moet ik hier nog wat mee?’.
En dan waren er gelukkig genoeg mensen die begrepen: dit kan goed worden zo. Die het concept begrepen. Het materiaal juist puur kunnen laten zien.
Jop: Je kunt wel een bestaand hout hergebruiken, maar als je er vervolgens kilo’s plamuur opsmeert, die je nieuw inkoopt, sla je de plank letterlijk mis.
Nick: Het ontwerp was ook best technisch. Ik vind dat we met goede, constructieve gesprekken en lekker veel eerlijkheid en duidelijkheid naar elkaar tot iets goeds zijn gekomen. In de verschillende soorten werkplekken, hebben we ook wat individuelere werkunits ‘from scratch’ gerealiseerd. Door jullie technische kennis op het interieurvlak in combinatie met wat wij qua wensen hebben, en ook esthetisch meedenkend is dat gelukt. Dat zit in het ontwerp, maar ook zeker in de manier waarop ze zijn vervaardigd.
Jop: Jullie zijn met jullie vak natuurlijk ook kundige opdrachtgevers. Het was leuk dat Wilco [collega van Nick] net zo gepassioneerd was als ik. We hielden elkaar scherp!
Nick: Jouw betrokkenheid als projectleider is een goede eigenschap, dat zie ik als kwaliteit. Daarnaast hielp het ook gewoon dat we een gemeenschappelijke deler hebben. Het is niet meer van deze tijd om alles uit de catalogus te kiezen.
Jop: Het is ook veel spannender uiteindelijk, zo’n project.
Nick: Ja, veel leuker! Je wordt uitgedaagd om op nieuwe manieren na te denken, in plaats van dat je elke keer weer hetzelfde trucje doet, maar dan in een andere kleur. Ook wat tijdrovender, maar dat is het waard. Als je ziet hoe prettig mensen hier nu werken, zich rustiger voelen. We hebben samen een gezondere werkplek gerealiseerd voor onze werknemers. Dat we dat zo met elkaar hebben mogen doen, daar ben ik het meest trots op.
Jop: Ik ben vooral trots op de manier waarop we in staat waren om mee te denken.
Nick: Ben je niet trots dat je van een paar vloerbalken ineens een heel kantoor hebt weten te realiseren? Het is best mooi geworden, toch?
Jop: Ja, dat natuurlijk ook. Ik vind het heel mooi.
Nick: Ik hoop dat dit kantoor ons gaat helpen om onze opdrachtgevers te laten zien waar we toe in staat zijn. Opdrachtgevers vinden het leuk, mensen gaan erover praten. Het zou tof zijn als we hiermee uiteindelijk onze eigen ambities kunnen halen.
Jop: Zit er eigenlijk ook iets Rotterdams in het nieuwe interieur? Want je komt zo duidelijk vanuit een traditionele parkeergarage en hal naar binnen in dit bijzondere kantoor.
Nick: Leuke vraag! Ik denk dat het totale, de rauwe uitstraling daar heel passend bij is. Het feit dat we het betonnen plafond in tact hebben gehouden en dat deze nu zichtbaar is. En de ruwe vloer. Hetzelfde heb je natuurlijk met het hout: de vegen, de schroef- en spijkergaten. Je hebt als het ware de blanke canvas, maar wel met littekens, ingevuld met materialen die weer hun eigen verhaal hebben en meubels met een verhaal. Het zorgt ervoor dat het hele interieur voor zichzelf spreekt.
De underlaymentplaten voor de vergaderruimtes, de units, de maquetteruimte en de podia komen van een indoor skatepark en een oude autogarage. De oude vergadertafel is verbouwd tot een nieuwe schetstafel, de boekenkast is hergebruikt en de bankjes in de douche zijn gemaakt van een oude boekenkast. Het resultaat: een uniek, eigen, sfeervol kantoor dat de wereld een beetje mooier maakt.
Laura is interieurontwerper en één van de grondleggers van Studio Oak. Met hun ‘vital oak’ office concept en het gebruik van natuurlijke materialen kregen zij de opdracht om de nieuwe kantoorinrichting te ontwerpen.
Laura: ‘Bij alle keuzes op het gebied van materialen en meubels hebben we de lat erg hoog gelegd wat betreft circulariteit. De kozijnen van resthout zijn afgewerkt met biobased Greenpaints lak. De betonnen vloer is opgeschuurd en ook afgewerkt met een product van Greenpaints. Maar naast het toepassen van duurzame materialen, is flexibiliteit ook een onderdeel van circulariteit. De kozijnen kunnen eventueel op een later moment uit elkaar gehaald worden en in een andere setting herplaatst worden. De onderdelen zijn ontkoppelbaar en daardoor kun je alles opnieuw gebruiken. Daar ben ik het meest trots op. Het is gelukt om het kantoor perfect aan te laten sluiten bij de behoeften van GROOSMAN.
Na een aantal samenwerkingen met Zwartwoud kennen we elkaar steeds beter en weet je wat je aan elkaar hebt. Een duurzame relatie wat ons betreft.’
Neem contact op met [name visible on live site]
We vertellen je graag meer over hoe we werken. Plan direct een afspraak met ons in of laat je gegevens achter. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.